Help! Mijn tuin wordt aangevallen door bladluis!

Wie kent het niet: het hele voorjaar hard gewerkt om een prachtige tuin te creëren met bijzondere plantjes. Het lijkt goed te gaan totdat je het eindelijk door hebt. Je tuin wordt aangevallen en langzaam vernield. Kan ik hier iets aan doen? Ja dat kan. Maar het is handig om eerst vast te stellen wat het probleem precies is.

Bladluis

De nummer 1 vijand van onze prachtige plantentuin is de bladluis. Dit vervelende beestje is dol op de sappen die in bladeren van (sommige) planten voorkomen. De bladluis doet zich tegoed aan de stoffen en sappen binnen het blad wat een aantal gevolgen heeft.

Op de bladeren ontstaan gele vlekken. Deze gele vlekken ontstaan doordat de luis een afscheiding achterlaat die we ook wel ‘honingdauw’ noemen. Deze substantie is erg plakkerig, net als honing.  Na een tijdje zullen de bladeren ook droger worden. Hoe droger het blad wordt hoe meer de uiteindes gaan opkrullen. Wanneer een bladluisplaag voor een langere tijd zijn gang kan gaan zullen bladeren vanzelf van de plant afvallen.

Bladluis bestrijden

We hebben het probleem kunnen vaststellen. Maar we willen natuurlijk ook weten wat we er aan kunnen doen. Hoe moeten we bladluis bestrijden? De oplossing is heel simpel, en het betreft geen bestrijdingsmiddel. Bestrijdingsmiddelen hebben 2 problemen.

  1. Veel middelen op de markt werken niet goed
  2. Schadelijk voor het milieu en gewassen

Dit is dan ook geen optie. Een manier die veel effectiever en vriendelijker is, is het gebruik maken van de natuurlijke vijand van de bladluis. De natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje.
We kunnen op 2 manieren gebruik maken van lieveheersbeestjes. We kunnen een volgroeid lieveheersbeestje op de planten loslaten of larven. Deze larven doen er nog ongeveer 4 weken over voordat ze de fase van volwassen lieveheersbeestje bereiken maar eten in de tussentijd wel al alle bladluizen op. Voor open ruimtes in de buitenlucht adviseren wij om de larven te gebruiken zodat ze niet weg vliegen.

Bonus tip

Geen last van bladluis maar van slakken? Slakken kunnen ook veel schade aan je tuin toebrengen. Een slakkenval biedt in deze situatie uitkomst.

Dit bericht is geplaatst in Huishoudelijk. Bookmark de permalink.