Kroatische Wijn

Wijn. Het woord alleen doet al vele mensen het water in de mond lopen. Het is een drank gemaakt van druiven die voor verschillende gelegenheden gebruikt wordt. Of het nou is om uw diner van meer glans te voorzien of om een speciale gebeurtenis in het leven te vieren, wijn doet het altijd goed. Wijn is een zeer divers product, er is geen universele omschrijving van mogelijk, iedereen vult de beleving van wijn voor zichzelf in. Verschillende smaken, strak droog, droog, mild droog, lichtzoet, zoet, erg zoet. Verschillende soorten wijnen: wit, rosé, rood en tegenwoordig zelfs blauwe wijn. Verschillende soorten druiven: Malbec, Pinot noir, pinot grigio, viognier, en zo nog tal van andere. Wijn is een zeer uitgebreid product wat over grote delen van de wereld wordt gemaakt en te verkrijgen is. Gedurende dit blog zal ik één wijnland ter sprake gaan brengen. Kroatië.

Geschiedenis Kroatische wijn

Wanneer u aan wijn denkt, zal dit land niet het eerste land zijn dat u te binnen schiet. Toch is de Kroatische wijn een waar sprookje voor menig wijnliefhebber. De met zon overgoten wijngaarden weten ook u tot liefhebber van deze wijn te brengen. De Kroatische wijn staat bekend om zijn power, dit ontstaat door de hoeveelheid zon die schijnt op de druiven. Hierdoor krijgt de wijn een hoog alcoholpercentage, hierdoor ontstaat een zware afdronk wat de wijn voor de liefhebber een prachtexemplaar maakt. De Kroatische wijnen hebben een zeer lange geschiedenis, maar beginnen nu pas de ware kwaliteit van de wijn aan de wereld te tonen. En dat werd tijd.

Plavac Mediterano

Bij het proeven van wijn worden al onze smaaksensoren scherp gesteld om de wijn te beoordelen. Wij kunnen aan de hand van onze smaakpapillen proeven hoe zoet of hoe zuur een wijn is. Hoe zoet de wijn is hangt af van de hoeveelheid suiker die overblijft na de fermentatie. Als we vinden dat de wijn ‘droog’ is, wat hij natuurlijk niet echt is, dan is er slechts een kleine hoeveelheid suiker achtergebleven. Wanneer je kunt proeven dat een wijn smaakt naar bijvoorbeeld chocolade of koffie, dan kun je jezelf een doorgewinterde wijndrinker noemen. Deze smaken zijn moeilijk te herkennen en komen dan ook alleen uit wijnen die zijn gerijpt in eiken vaten. In het geval van de Kroatische wijn de plavac mediterano is dit tevens het geval. Deze kent een mooi alcoholpercentage van 13,5%. Mooi voor de echte kenner en lekker bij een pittig gekruide entrecote. Geniet.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.